Kent Mühendislik Harita
trenruar



Bina ortak karar protokolü nasıl hazırlanır ?

Bina ortak karar protokolü nasıl hazırlanır ?
Riskli yapıların tespiti için herhangi bir daire, dükkan ve arsa payı sahibi bu başvuruyu tek başına yapabiliyor.Başvuru üzerine teknik inceleme yapan lisanslı şirket, deprem risk raporu hazırlıyor. Eğer raporda bina riskli çıkarsa lisanslı şirket, raporu bakanlığa onay için gönderiyor. Bakanlık onayından sonra binada oturan herkese binanın riskli olduğuna ve bununla ilgili kararın bir an önce verilmesi gerektiğine dair bir yazı gönderiliyor. Böylece binadaki bütün vatandaşlar bilgilendirilmiş oluyor.


Resmi yazısının size tebligatı ile 15 gün içinde İlgili Bakanlık İl Müdürlüğüne Rapor için vtandaşın itiraz hakkı da bulunuyor. Herhangi bir itiraz durumunda bakanlığın içinde kurulan itiraz komisyonu hızlı bir şekilde toplanarak deprem risk raporunun doğru olup olmadığıyla ilgili bir karar veriyor. Eğer raporun içeriği doğruysa yani söz konusu bina risk altında ise binanın riskli olduğu tescilli olarak tapuya işleniyor. 


Bina riskli ilan edildikten sonra, artık o arsa üzerinde yok sayılıyor. Diyelim ki 10 daireli bir bina riskli ilan edildi. O binanın daire sahipleri artık arsa sahibi oluyor ve arsanın ne yapılacağı hakkında karar vermeleri gerekiyor.İstenilirse arsa olarak satabilir ya da oraya tekrar bir bina yaptırılabilirler. Eğer bina yaptırılmaya karar verilirse Bina Ortak Karar Protokolünde inşa edilecek yapının kime, hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptırılacağı belirtilmeli.


Bina ortak karar protokolünde; örneğin yapı yıkılmadan önce 3. katta 5 numaralı dairede oturan bir kimsenin yeni yapılacak yapıda yine aynı kat ve dairede oturabileceği de belirtiliyor.


Bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları da göz önünde bulundurularak 2/3 oranında bir çoğunlukla karara bağlanıyor. Bu karar alındıktan sonra ise protokolün mutlaka bakanlığa onaylatılması gerekiyor. 


İlgili Tapu Müdürlüğünden tüm kat maliklerine Bakanlık Resmi yazısı iletilir. Resmi yazısının size tebligatı ile 15 gün içinde İlgili Bakanlık İl Müdürlüğüne Rapor için itiraz hakkınız da bulunuyor. 


Resmi yazının size tebliğinden sonra binanız Riskli ise 60 gün içinde bina maliklerinin en az 2/3 (tapu hisse) çoğunluğu ile Bina Ortak Karar Protokolü hazırlanıp imza altına alınıyor. 



Bina ortak karar protokol dilekçe örneği:


                                                                                                                                    …./…/201.. 

T.C. 

………………. VALİLİĞİ 

İL ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ALT YAPI ve KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’ NE


KONU : Bina Ortak Karar Protokolü


………….. ili, ……….. ilçesi, ………… mah., ………. cad., ……… sok, No:……, 

……………… Apartmanı, …….. Pafta, …….. Ada, ……… Parsel sayılı yerde bulunan binamız için Deprem Risk Raporunu Bakanlığınızca Lisanslandırılmış ……………………………………’ne hazırlatıp Onay için müdürlüğünüze sunulmuştur. Söz konusu Deprem Risk raporu Müdürlüğünüzce onaylanmış ve Onay yazısı tarafımıza tebliğ olunmuştur. Onaylanmış Deprem Risk Raporu çerçevesinde; Binamızda kanuni en az 2/3 çoğunluğu gösteren Bina Ortak Karar Protokolü ektedir. Bilgilerinize arz ederiz. 


Saygılarımızla;


Ad Soyad 

İmza


EKİ :

1.Riskli Yapı Tespit Rapor Son Onay Yazısı

2. Bina Ortak Karar Protokolü 


İLETİŞİM :

Adres :

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN