Kent Mühendislik Harita
trenruar



Geomatik mühendisliği nedir ?

Geomatik mühendisliği nedir ?
Geomatik Mühendisliği; yersel ve fotogrametrik yöntemlerle uydu ve bilgisayar teknolojilerinden yararlanarak yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün ülkenin gereksinim duyduğu ve istenilen ölçekteki topografik ve tematik haritalarının üretilmesi, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin oluşturulması, kıta hareketlerinin belirlenmesi, kırsal ve kentsel toprak düzenlemelerinin yapılması, tüm yatırım ve mühendislik hizmetlerinin altyapısının oluşturulması, yeryüzünün dört boyutlu olarak ölçülmesi, haritalanması ve modellenerek gösterimi aşamalarında söz sahibi olan bir mühendislik bilimidir.

Geomatik” sözcüğü; Geodezi + Geoinformatik kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Geomatik, coğrafi objelere ait bilgilerin toplanması, depolanması, işlenmesi, analizi, gösterimi ve kullanıma sunulması teknolojisidir. Dünyada en hızlı gelişen sektörler arasında yer alan Geomatik teknolojisinin içerdiği konular arasında Jeodezi, Ölçme, Fotogrametri, Uzaktan Algılama, Küresel Konumlama Sistemleri (GNSS), Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kartoğrafya yer alır. Geomatiğin teorik temelini ise matematik, fizik, istatistik, astronomi, fiziksel jeodezi ve uydu teknolojisi oluşturmaktadır. Geomatik mühendisliği eğitimi, ülkemizde farklı kurumlarda “Harita Kadastro Mühendisliği”, “Harita Mühendisliği”, “Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği” gibi isimlerle de anılmaktadır.
Bölümümüz 2000 yılında Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği ismi ile kurulmuştur. Özellikle 90’lı yılların sonlarına doğru, bilgi ve iletişim alanındaki hızlı gelişmeler ışığında Dünyada ve Türkiye’de bölümümüzün kimliği ve içeriği yeniden tanımlanmış ve hem sektörel alanda hem de akademik alanda “Geomatik Mühendisliği” ismi benimsenmiş ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu gelişmeler ışığında 2011 yılında bölümümüzün ismi Geomatik Mühendisliği olarak değiştirilmiştir.

BİLGİ ARŞİVİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN